Prva IPPC dozvola u keramičarskoj industriji - Keramika Kanjiža dobila integrisanu dozvolu.

Keramika Kanjiža prva je fabrika keramike u Srbiji koja je dobila IPPC integrisanu dozvolu, što je dokaz da poštuje najviše standarde u oblasti zaštite životne sredine i smanjenju emisije štetnih gasova. U toj fabrici, koja je u 2016. potpuno digitalizovala proizvodnju, za eKapiju kažu da u narednom periodu nameravaju da povećaju izvoz, nabave još nove opreme, te da počnu i proizvodnju pločica većih dimenzija.
 
Direktor proizvodnje kompanije Keramika Kanjiža Đorđe Aleksić kaže da je IPPC dozvola, koju su dobili 15. decembra, važno priznanje za višegodišnje angžovanje u očuvanju životne sredine.
 
- Iza nas je više od 36 godina iskustva, a za to vreme glavna ideja vodilja nam je bila vrhunski kvalitet proizvoda, ali i briga o zajednici u kojoj poslujemo. Godina koja je na izmaku bila je veoma uspešna za fabriku Keramika Kanjiža, kaže za eKapiju generalna direktorka Ivana Veselinović.
 
- Potpuno smo digitalizovali proizvodnju, a takođe i ostvarili rekord u dosadašnjem poslovanju i prodali 2,5 miliona m2 pločica. Osim toga, dobili smo status korporativnog super brenda i došli do toga da nam je izvoz 50% proizvodnje - rekla je Veslinović za naš portal.
 
Ona je dodala da Keramika Kanjiža želi da dokaže kako jedna naša fabrika može da posluje po svetskim standardima.

Keramika Kanjiža trenutno izvozi u Austriju, Mađarsku, Sloveniju, Hrvatsku, Bugarsku, Rumuniju... 

- U narednom periodu želimo da još više povećamo izvoz, dodatno usavršimo proizvodnju i nabavimo još nove opreme, kao i da počnemo proizvodnju pločica većih dimenzija. Plan je da u septembru 2018. godine kompanija Keramika Kanjiža postane izlagač na sajmu keramike u Bolonji CERSAIE, što bi bio dokaz da smo se popeli u sam vrh evropskih proizvođača - najavila je za eKapiju Veselinović.
 
Predstavnicima kompanije integrisanu dozvolu uručio je zamenik pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine Aleksandar Andrić. On je ovom prilikom naglasio da je integrisana dozvola kruna svih dozvola u oblasti zaštite životne sredine.
 
- Ovo je prva integrisana dozvola koju dodeljujemo nekoj fabrici keramike, a ukupno je do sada izdato 33 dozvole - rekao je Andrić.
 
Govoreći o poslovnom ambijentu, generalna direktorka Keramike Kanjiža Ivana Veselinović podsetila je da postoje problemi sa nelojalnom konkurencijom i uvozom proizvoda koji ne zadovoljavaju standarde koje propisuje naša država. Poteškoća ima i na inostranom tržištu, jer, kako navodi Veselinović, mnoge zemlje subvencionišu svoje izvoznike. Zbog toga fabrika iz Kanjiže, iako konkuriše kvalitetom, ne može da konkuriše cenom na određenim trećim tržištima.
 
Uručivanju IPPC dozvole prisustvovao je i predsednik opštine Kanjiža Robert Fejstamer, koji je rekao da će lokalna samouprava u narednom periodu osnaživati firme koje se nalaze na njenoj teritoriji, umesto da subvencioniše nove. On je dodao da je Keramika stub privrede u Kanjiži i da su građani zadovoljni njenim poslovanjem.
 
Keramika Kanjiža konstantno radi i na razvoju lokalne zajednice - učestvovali su u obnavljanju škola, obezbedili donacije za Hitnu pomoć...
 
Tekst preuzet sa portalawww.ekapija.com 
Copyright © Keramika Kanjiža 2015.